Pisz śmiało
i inwestuj ze mną

Szykowanie lokum pod biznes – jakie aspekty należy wziąć pod uwagę?

pracownicy biurowiPrzygotowując się do zarejestrowania naszej spółki, bez wątpliwości powinno się najpierw przygotować poprawny biznesplan. Jeśli się do niego przyłożymy, to będziemy mogli ocenić jak dużo dokładnie finansów będzie nam pożądanych, ale także będziemy mogli uwzględnić różnorodne sytuacje, a także ocenić ryzyko. Dzięki temu możemy właściwie przygotować się do tego przedsięwzięcia.

Przede wszystkim, powinniśmy oszacować wydatki na start, czyli w zależności od tego jaki wariant działalności gospodarczej planujemy posiadać, należy zbadać jakie przedmioty, czy programy będą naszej firmie przydatne na start. Jeśli na przykład mamy zamiar założyć restaurację, to musimy posiadać w tym celu miejsce, można albo zakupić coś swojego, bądź coś wydzierżawić. Od tego jaką decyzję podejmiemy, koszty będą się przeróżnie kształtować. Musimy także wyznaczyć wersję kuchni która będzie u nas przeważała. Włoską kuchnię damy radę bez problemu umiejscowić wszędzie, natomiast na przykład gdybyśmy chcieli mieć restaurację specjalizującą się w sushi, to warto jest przeanalizować lokalizację, aby stale mieć łatwy dostęp do ryb – świeżych. Powinno się także ocenić konkurencję w zależności od miejsca, w którym pragniemy prowadzić restaurację. Np. w Warszawie rywalizacja wydaje się bardzo duża. I jeszcze jedna kwestia – jeśli świadczymy usługę dowozu sushi, pamiętajmy o tym, że jedzonko trzeba będzie sprawnie dowieźć. Warszawa jest zakorkowana, a klienci nie lubią długo czekać na zamówienie.

open space

Jeżeli z kolei planujemy prowadzić spółkę świadczącą usługi, to należy się zastanowić które aplikacje, na przykład księgowe, czy też inne są naszej firmie na już potrzebne. Wtedy powinno się uwzględnić koszty licencji tych aplikacji. Jak nasz interes to salon fryzjerski, to bezsprzecznie musimy zaopatrzyć się we wszystkie rzeczy takie jak myjki, fotele, lustra, lub sprzęty do stylizacji włosów.

Wszystkie te wydatki potrafią być dosyć duże oraz podstawowe do uwzględnienia. Należy jednak też mieć na uwadze to, że w biznesplanie musimy uwzględnić również koszta regularne comiesięczne. Warto mieć pojęcie, czy będziemy w stanie dłużej utrzymać na rynku, szczególnie w początkowych etapach kiedy będziemy musieli walczyć o odbiorców. Nie wszyscy zaczną momentalnie jadać w naszej restauracji sushi, lub pizzę, ani także przybywać na ścinanie. Powinniśmy wówczas również wziąć pod uwagę w kosztach marketing, gdyż bez tego będzie naszej firmie ciężko.

Planując taki biznes, powinniśmy mieć na uwadze, iż odpowiednie przygotowanie biznesu jest istotne. Nie chcemy przecież zostać z kilkoma kilogramami szynki parmeńskiej czy też ryb na sushi bez odbiorców. W mieszkaniu myjnia do głowy też nie będzie nam przydatna jak nie powiedzie nam z z biznesem. Wszystko to należy tym samym dobrze przeanalizować nim zaczniemy inwestować w biznes, bądź nieruchomości.