W miesiącach zimowych podwyższają się opłaty właścicieli firm na ocieplanie budynku. Z tego powodu na tyle istotny jest wybór odpowiedniego źródła ciepła, na równi niedrogiego, jak i wysokowydajnego. Skuteczne systemy ciepła opierające się na ekogroszku doskonale wpływają na redukcję wydatków w małej i średniej gastronomii.
Dobór rodzimych paliw stałych wyprodukowanych z węgla kamiennego lub brunatnego przeznaczonych do produkcji energii cieplnej w kotłach retortowych jest niemały. Dla przykładu ekogroszek Rastar, jako produkt pełnowartościowy posiada ogromną wydajność. Z tym natomiast stricte powiązana jest redukcja kosztów. Ałtaj ekogroszek to również atestowany produkt. To najwyższej wartości użytkowej rozwiązanie grzewcze powstało z naturalnie dostępnych materiałów. Pochodzące z rodzimych kopalni i poddane odpowiedniej obróbce, charakteryzuje się stosunkowo małym zużyciem, czyli da się sporo zaoszczędzić, w zestawieniu do zastosowania tradycyjnych rodzajów ocieplania.
Krajowy ekogroszek Patriot to następny bardzo wydajny produkt, wykazujący dużą jakość opałową. Z tego powodu nabywcy mają pewność, że budynek gastronomiczny będzie doskonale ogrzewany, a oni nie tylko zaoszczędzą fundusze, lecz również czas, bo nie muszą doglądać kotła regularnie. Wystarczy jedynie dopasować odpowiedni produkt do określonego kotła, żeby mieć gwarancję, że w pełni pozostaną użyte poszczególne parametry. Do unowocześnionych paliw węglowych zalicza się ekogroszek Karlik workowany, wykazujący równomierne cechy, które ograniczają konieczność dodatkowej opcji ustawienia kotła. Właściciel budynku z branży gastronomicznej może również zdecydować się na węgiel Wesoła ekogroszek, czyli paliwo węglowe. Można go używać w wielu typach kotłów z podajnikiem automatycznym ślimakowym oraz tłokowym.
Użycie ekogroszku rzeczywiście przełoży się na zminimalizowanie kosztów za ogrzewanie. Piece na ekogroszek są komfortowe, a po odpowiednim ustawieniu kotła cały cykl jest automatyczny. W gastronomii jest to wyjątkowo istotne, na równi z uwagi na pracę kucharek na kuchni, jak i na klientów przebywających w restauracji.